Om Oss

Vi tester singelpadel

Sportmagasinet tester singelbane i padel

Liker du å spille padel? Men har du noen gang prøvd å spille padel på en singelbane? Kanskje dere er en familie som ønsker å ha en morsom aktivitet sammen, men at den vanlige padel-banen føles for stor? Er du utsatt for skader og ønsker å spille padel med et lavere tempo uten å måtte stresse kroppen så mye?

I dag har singel baner blitt stadig mer vanlig ved våre padelanlegg i Norge. Dette har gjort oss i Sportmagasinet nysgjerrige på å teste denne spilleformen. I denne artikkelen prøver vi å spille padel 1 mot 1 på en singelbane.

Vi vil først starte med å fortelle hva forskjellene er mellom vanlig padel og singel padel, og deretter fortelle deg om opplevelsen vår i løpet av en times spill. Avslutningsvis vil vi sammenligne singel padel med dobbel padel for å fortelle deg om fordeler og ulemper med  begge.

Head Padelrack(1)

Banen

Dimensjonene på standard padelbanen er 10 x 20 meter, det vil si 10 meter bred og 20 meter lang. En singelbane i padel er i stedet 6 meter bred og 20 meter lang. Selv om vi synes banen føles mer komprimert, er singelbanen nøyaktig samme lengde som en dobbelbane. Bortsett fra lengden på banen, er overflaten, nettet, glasset og rutenettet også identiske med banen i full størrelse. Den eneste forskjellen er som sagt at singelbanen er smalere.

Se nedenfor en sammenligning på målene mellom e dobbelbane og en singelbane

Dubbelpadelbana med mått
Singelpadelbana med mått

Padelregler & padelutstyr på singelbane padel

Når vi ser på padelreglene er forskjellen at singelpadel spilles 1 mot 1 i motsetning til dobbelpadel som spilles 2 mot 2. Det går selvfølgelig også fint å spille 2 mot 2 på singelbane om du vil ha et roligere tempo.

En av mange fordeler med singel padel er at forholdene er like på begge banene. Regelboken ser lik ut og både padelracketene og padelballene er de samme som for den store padebanen. Noe som gjør det både smidig og enkelt å gjøre overgangen fra singelbane til dobbelbane og omvendt.

Les mer om padel reglene her. 

Singelpadelbana

Hvordan gikk det for oss?

Da vi gikk inn i padelburet føltes banen veldig smal i forhold til den vanlige padelbanen og vi fikk umiddelbart et annet visuelt inntrykk, nesten som tunnelsyn, noe som førte til at veggene føltes mye høyere. Vi startet med litt lett oppvarming og tilvenning til den fulle banen, så vi merket ganske raskt at feiltreff og baller i hjørnene måtte kalibreres litt.

Et feilgrep på padelracketen som spratt skrått havnet ganske raskt rett i glasset eller rutenettet på den smalere padelbanen. Men etter bare noen få slag og litt ro i spillet vårt begynte vi begge å få følelsen. Serven var selvfølgelig litt vanskelig i starten da serveflaten bare er 60 % sammenlignet med full-size padelbane, men etter litt øvelse lærte vi oss det også.

Siden singelpadel spilles «solo» følte vi at du må være mye mer på tå fordi du ikke har en lagkamerat som kan hjelpe til med å fange noen baller, men du som singelspiller må faktisk fange ALLE ballene. Dette gjorde det til en veldig intens kamp mellom oss med hovedsakelig mange sidebevegelser og raske bevegelser som resulterte i at vi begge fikk en veldig god treningsøkt.

En stund ut i padeltimen vår fikk vi virkelig i gang spillet og det var hovedsakelig presisjons- og kontrollspillet som kom godt med. Det kan være individuelt når vi spilte, men vi følte at det ikke er like mange smash og hardt spill i enkeltpadel, men det handler mer om å plassere ballene og oppnå en god presisjon.

Selv om singelbanen er like lang som en dobbelbanen, treffer vi sjelden de lengre lobbene da det visuelle inntrykket gjorde at banen føltes veldig smal og veggene veldig høye, noe som resulterte i at vi rett og slett ikke turte det. Tiden bare fløy og vi følte begge etter bare 60 minutters spill at vi var like slitne som om vi hadde spilt dobbelpadel i 90 eller 120 minutter.

synintryck singelbana

Hvem kan spille singelpadel?

Vi kan se en veldig bred målgruppe som spiller singelpadel. Barnefamilier som ønsker en morsom familieaktivitet kan absolutt spille 2v2 på singelbane da spillet er veldig tilgivende og det roligere spillet er en god start hvis du er ny i sporten. Men denne spilleformen passer selvsagt også de mer talentfulle padelspillerne. Dette kan for eksempel være om du har en ny padelracket som du vil ta opp eller om du vil øve litt ekstra på presisjonen og balltreffet. Singelpadel passer rett og slett for alle typer padelspillere uansett nivå og alder.

Fordeler med singelbane

Ulemper med singelbane

Sammendrag - Padel på singelbane

For å oppsummere er singelpadel et morsomt og lærerikt supplement til vanlig padel. Er du ny i sporten eller litt eldre og ønsker en mildere variant av padel, er dette en god spilleform. En runde på singelbane gir god trening for både kontroll og presisjon, men også en god inngangsvei dersom du har en ny padelracket du vil kjenne på. Siden singelpadel spilles 1 mot 1, får du slå alle ballene og du har kun deg selv å skylde på hvis du mister et poeng.

Forholdene er nøyaktig de samme i singelpadel som dobbelpadel da det er samme regler og samme padel utstyr. Singelbaner blir mer og mer vanlig på våre padelanlegg i Norge og selvfølgelig synes vi i Sportmagasinet at du også bør prøve padel på singelbane!

singelbana i padel

Likte du denne artikkelen?

Gjennomsnittskarakter 4.6 / 5. Antall stemmer: 8