Om Oss

Hvilke egenskaper skal man se på i en tennisracket?

Det er flere faktorer det kan være greit å se på før man velger modell. Racketer kommer ofte med forskjellige vanskelighetsgrader, så du kan ikke bare gå og kjøpe den kuleste modellen og tro at du kommer til å spille flott tennis. Men det handler mer om å kjøpe riktig stativ for ditt nivå og spillestil. Her går vi gjennom noen av de viktigere egenskapene:

Rammebredde/profil

Rammebredde eller rammeprofil som det noen ganger kalles betyr hvor tykk rammen på racketen er.

Smal rammebredde – En smal rammebredde gjør at racketen har en litt mindre sweetspot, men disse modellene gir i stedet bedre kontroll og følelse. Generelt kan man si at smalere rammeprofiler lønner seg for de mer talentfulle spillerne.

Tykk rammebredde – Tennisracketer med tykkere rammebredder har en større sweetspot som resultat. Denne typen racket er best egnet for utøvere som ønsker tilgivende egenskaper i stativet sitt. Derfor anbefaler vi denne typen racket for nybegynnere.

Beste Tennisracket

Vekt

Det finnes selvfølgelig både lette og tunge tennisracket. En tyngre racket vil føles mer stabil og generere mer fart når du treffer ballen. Ser vi i stedet på e lettere tennisracket, er de lettere å manøvrere, lettere å svinge og lettere å spille med. I tillegg er de lettere racketene skånsommere for armen og dermed bedre for å forebygge skader som tennisalbue.

Når du velger vekten på racketen din, kan du si at jo raskere du slår, desto tyngre racket bør du spille med. Vi synes du bør velge en racket som er så tung som du føler du kan klare å spille med, men er du som spiller usikker anbefaler vi å velge en middels vekt i stedet.
Nedenfor har vi omtrentlige vektretningslinjer for tennisracketer for menn, kvinner og juniorer:

  • Herre 300-340 gram
  • Dame 270-300 gram
  • Junior opp til 10 år: maks 280 gram

Strengemønster

I tennisracketer snakker vi vanligvis om to typer mønstre på strengen som enten er 16 x 19 eller 18 x 20.

Hvis vi starter med å se på 16 x 19-mønsteret, betyr dette at racketen har 16 strenger på langs og 19 strenger på tvers av bredden. Dette omtales som sparsommere strengemønstre. Med 16 x 19 mønsteret betyr dette at senene er litt mer mobile, noe som igjen fører til at en racket som dette hjelper utøveren å produsere mer fart i slagene, noe som lønner seg spesielt for nybegynnere.

Med det tettere mønsteret på 18 x 20 vil racketen gi mer kontroll på skuddene og det blir lettere å plassere ballene der du vil. Ulempen med dette mønsteret er at du mister litt størrelse i sweetspot og dermed tilgivende egenskaper. Resultatet er at dette mønsteret lønner seg best til litt mer talentfulle tennisspillere som er noe mer trygge på balltreffet.

tennisracket

Treff-flate

Størrelsen på treff-flaten er i tråd med hvor stor sweetspot er. Jo større treff-flate, jo større sweetspot. Tennisracketer har vanligvis en treff-flate mellom 95 – 105 sq.in, der 105 er den litt større treff-flaten og 95 er den litt mindre.

En stor treff-flate gjør at racketen bidrar til mer tilgivende egenskaper, men du vil miste litt presisjon i skuddene dine. Hvis vi ser på en tennisracket med en liten treff-flate, vil du bli noe straffet hvis du ikke kommer rett til sweetspot, men på den andre siden, når du slår, vil denne typen racket  generere enda mer kraft, men også en bedre presisjon.

Hvilken treff-flate skal man velge?

Hvis du er en tennis-nybegynner, synes vi du bør velge en treff-flate som er mellom 100-105 sq.in for å få mer tilgivende egenskaper. På den andre siden, hvis du føler deg litt tryggere på ballen din, kan du gå fra 100 sq.in og under for å produsere mer fart, men også på en bedre og mer kontrollert måte for å kunne plassere ballene bedre . Hvis du føler deg usikker på hvilken treff-flate du skal velge, synes vi du bør velge en racket med en treff-flate på rundt 100 sq.in.

Grep-størrelse tennisracket

Det finnes retningslinjer for hvilken grepstørrelse som anbefales for både menn, kvinner og juniorer. Står du mellom to forskjellige grep-størrelser anbefaler vi å velge den mindre grep-størrelsen.

 Europeiska storlekarAmerikanska storlekar
Barn0
Junior14 1/8
Junior/Dame24 1/4
Dame/Herre34 3/8
Herre44 1/2

Balanse

Når vi snakker om balanse i tennisracketer, er det stativer som er topptunge og topplette. Balansen i racketen handler mye om spillestil om du liker å spille offensivt, defensivt eller litt av hvert. For å gjøre det enkelt er topptunge tennisracketer bedre til å gi mer fart på bekostning av mindre kontroll/presisjon, mens topplette stativer hjelper spilleren med mer kontroll/presisjon på bekostning av litt mindre fart.

Når forhandlerne beskriver racketene sine snakker de om et standard balansepunkt på 32 cm (320mm), hvor alt over 32 cm er topptunge racketer og alt under 32 cm er topplette racketer.

Sammendrag - Hvordan velger man rett tennisracket?

Vi tenker at det første du bør gjøre er å tenke på hvilket nivå du er på og hvor langt du har kommet i tennisen din og hvilken ambisjon du har med sporten. Vi anbefaler at du først og fremst velger en tennisracket i henhold til sweet spot. Det vil si hvor trygg du føler deg på å slå ballen. Er du nybegynner anbefaler vi å se på racketer med større treff-flate, sparsom snoring og tykkere rammeprofil. Ønsker du å ta neste steg eller føler at du er en mosjonist eller ekspert, anbefaler vi i stedet en mindre treff-flate, tettere strengemønster og en tynnere rammeprofil.

Neste steg er å tenke på om du spiller offensiv, defensiv eller allround tennis? Liker du å spille aggressivt og slå harde baller? Da synes vi du bør se etter et litt tyngre racketer med balanse over 32 cm for å få mer kraft ut av tennisracketen din.

Hvis du foretrekker å spille en mer defensiv tennis, kan du se på en modell som har en lettere vekt med en balanse under 32 cm. Hvis du som spiller ikke er sikker på hvilken type tennis du spiller eller om du ønsker å få tilgang til allround-egenskapene, tenker vi at du i stedet kan se på en mellomting i treff-flate, strenger, vekt, rammebredde og balanse.

Det finnes retningslinjer for hvilken grepstørrelse som anbefales for både menn, kvinner og juniorer. Står du mellom to forskjellige grep-størrelser anbefaler vi å velge den mindre grep-størrelsen. Da kan du enkelt legge på en gripetape som tilsvarer omtrent halvparten av grepsstørrelsen i ettertid.

Nedenfor er våre retningslinjer

Barn = 0
Juniorer = 1
Junior/Dam = 2
Dam/Herr = 3
Herr = 4

Selvfølgelig finnes det tennisracket for barn. Tennisracket for barn passer for barn opp til ca. 14 år. Denne typen racket er mindre og lettere så de blir enklere å håndtere for et barn. Om et barn spiller med en racket som er beregnet for voksne er at det blir tungvint og vanskelig å spille med

Likte du denne artikkelen?

Gjennomsnittskarakter 4.5 / 5. Antall stemmer: 16