Hva skal jeg tenke på når jeg skal kjøpe et badmintonracket?
Ved kjøp av badmintonracket er det visse faktorer det kan være greit å tenke på slik at du lettere vet hvilke parametere du skal se på i et stativ. Nedenfor lister vi det vi synes er viktigst å vurdere i et badmintonracket.
- Vekt
- Balanse
- Fleksibilitet
Vekt
De fleste badmintonracket veier mellom 70 – 90 gram og majoriteten veier mellom 80 – 90 gram. For å gjøre det enkelt kan du si at jo raskere man spiller, jo mindre vekt kan man ha på racketen.
Med en badmintonracket som har lavere vekt, vil racketen være lettere å manøvrere og dermed lettere å håndtere. Med et tyngre racket vil det i stedet bidra til å produsere mer fart og kraft i skuddene selv med løsere slag. Er du ny på badminton eller ikke har så rask sving, synes vi du bør se på en modell som veier nærmere 90 gram.
Lettere badmintonracket – Gir mulighet for raskere og smidigere badmintonspill, men krever at du kan slå raskt og produsere mye fart på egenhånd.
Tyngre badmintonracket – Robuste og tilgivende badmintonracket som i stedet bidrar til å produsere ekstra fart som er gunstig hvis du har et løsere slag.
Balanse
Når vi snakker om balanse i et badmintonracket, mener vi hvor tyngdepunktet er plassert på racketen. I badmintonracket snakker vi om topptunge, nøytrale og topplette stativer, som også kalles «Head Heavy», «Even Balance» og «Head Light». Hvor balansen sitter på racketen er relatert til de offensive og defensive egenskapene til racketen.
Hvis racketen er topptung (Hodet tung) så vil den kunne produsere mer fart i slagene og dette passer en offensiv badmintonspiller. Men et topplett (Head light) racket er derimot et kontrollracket som hjelper spilleren med å slå raskere og gjør det derfor lettere å returnere raske baller fra motstanderen, noe som passer de mer defensive spillerne. De nøytrale (Even Balance) racketene er en slags mellomting hvor du kan få både offensive og defensive kvaliteter med både fart og kontroll.
Vi tror det kan være bra om du allerede nå begynner å tenke igjennom hvilken type badminton du spiller så du kan velge et badmintonracket som passer spillestilen din. Hvis du ikke er sikker på hvilken type spiller du er eller om du liker både offensiv og defensiv spillestil anbefaler vi et racket med jevn balanse.
Head Heavy – Betyr at racketen er topptung og den störste delen av vekten er på toppen av racketen. Et fremtungt racket passer den offensive spilleren som liker å slå hardt og vil ha god fart på ballen.
Head Light – Betyr at vekten på racketen sitter mer mot håndtaket. Disse passer for den litt mer defensive spilleren som foretrekker kontroll og hurtighet i skuddene.
Even Balance – Betyr at Balansepunktet på racketen er jevn plasert i midten av racketen, dette passer allroundspilleren som ønsker å kunne spille både defensivt og offensivt. Denne typen badmintonracket kan være bra hvis du ikke er sikker på hvilken type badmintonspiller du er eller om du vil kunne variere spillestilen din.
Flexibilitet
Ulike badmintonracket kan ha forskjellig fleksibilitet der noen av racketene er mer fleksible mens andre er laget for å være litt stivere. Jo raskere slag du har, jo stivere bør racketen du spiller med väre, noe som igjen fører til at du kan få mer fart på ballen. Spiller du derimot med et veldig fleksibelt badmintonracket vil du få litt mer tilgivende egenskaper da racketen vil hjelpe deg med å produsere mer fart i slaget og det vil også være litt mer skånsomt dersom du har lett få tennisalbue eller andre skader. På den andre siden så mister du litt fart ved høye svinghastigheter med et fleksibelt racket.
Derfor bruker vi å anbefale mer fleksible badmintonracket til nybegynnere, mens mer erfarne spillere kan gå for en stivere modell.
Stiv – Et stivere badmintonracketene gir mye kraft, men også bedre presisjon. Det kan imidlertid kreve en viss ballfølelse, presisjon og høyere svinghastighet for at det skal lønne seg med et stivt racket. Er du helt fersk i sporten kan det være vanskelig å mestre et stivt badmintonracket.
Fleksibel – Med et fleksibelt badmintonracket hjelper racketen deg litt mer med å produsere kraft i slagene, selv om du slår ballen mykere med en lavere svinghastighet. Er du nybegynner eller mosjonist på jakt etter en skånsommere modell mener vi at du bør velge et racket som er litt mykere og har mer fleksibilitet.
Badmintonracket barn og junior
Er du en forelder på jakt etter et badmintonracket til barnet ditt? Det finnes selvfølgelig spesifikke badmintonracket som er laget for å passe en junior og den store forskjellen på disse modellene er at de er litt kortere en seniorracket. Hvis barnet ditt spiller med et racket som er for langt, er det en risiko for at det blir altfor vanskelig å håndtere, noe som vil påvirke spillet negativt. En omtrentlig tommelfingerregel for barn er at de skal spille med junior-badmintonracketer til de er 10 år og etter det er det oftest greit å gå over til et seniorracketer.
Sammendrag
Hvordan velge den beste badmintonracketen?
Om du er nybegynner eller mosjonist, anbefaler vi å velge en racket som er litt tyngre og har god fleksibilitet som hjelper deg i slagene. Er du derimot en bedre mosjonist eller til og med konkurrerer i badminton, bør du i stedet velge et stivere racket som veier litt mindre for å få et raskere og smidigere spill med mer presisjon.
Liker du det offensive spillet mener vi at du kan velge et badmintonstativ som er topptungt, men en defensiv spiller bør velge et racket som er topplett. Om du i stedet tilhører kategorien som liker en variert spillestil mener vi du kan velge en badmintonracket med en jevn balanse i midten av racketen (Even Balance).
Ja, det finnes badmintonracket for barn som er små i størrelse, noe som gjør dem mer manøvrerbare og tilgivende for yngre spillere. I en alder av 10 år er det greit å gå videre til å spille med seniorracket.
Vi mener at de 3 viktigste egenskapene å se på i forskjellige badmintonracket er vekt, balanse og fleksibilitet. Det er ganske viktig å sjekke at egenskapene til racketen stemmer overens med ens eget nivå og spillestil. Ellers kan risikoen være at racketen blir for vanskelig å spille eller for «dårlig» til å kunne prestere bra etter egne forutsetninger.
Likte du denne artikkelen?
Gjennomsnittskarakter 4.7 / 5. Antall stemmer: 10