Om Oss

Hvordan velger man rett padelracket?

Hvordan velger man rett padelracket?

Først av alt vil vi fortelle litt grunnleggende om forskjellige padelracketer. Det er forskjellige former og funksjoner som padelspillere må ta hensyn til når de kjøper padelracketer. Her er det vi mener er de fire viktigste egenskapene du må være klar over når du velger riktig racket.

Padelracket

Racketform

Det er generelt 3 forskjellige typer racketformer på padelracketer:

Formen på racketen avgjør hvor stor racketens sweet spot er og jo større sweet spot, jo snillere er padelracketen når den treffer mot kantene. Men hvis du i stedet har en modell med en mindre sweetspot, vil racketen generere mye mer fart når du treffer ballen riktig.

Nedenfor har vi tegnet inn “sweetspot” med røde merker på en rund, en dråpeformet og til slutt en diamantformet padelracket.

rundt padelrack
dråpeformet padelrack
diamantformat padelrack

En rund padelracket har en stor sweetspot, men genererer minst hastighet, mens en diamantformet padelracket har den minste sweetspot, men genererer mest fart. Et dråpeformet padelracket er en slags mellomting når det kommer til sweetspot og fart.

For padel spillere betyr dette at du må tenke på hvor godt du tror du treffer ballen. Hvis du er ny i sporten og ikke har rukket å bli helt 100% på å treffe ballen ennå, kan det være lurt å se på en rund eller dråpeformet padelracket. Det skal imidlertid nevnes at det ikke bare er nybegynnere som spiller med runde stativer. Selv profesjonelle spiller med runde padelracketer da proffene kan få maksimal kontroll og dermed øke presisjonen når det kommer til plassering av ballene.

Føler du deg derimot tryggere på å treffe ballen og er ute etter litt mer fart i racketen, anbefaler vi at du heller ser på en dråpeformet eller diamantformet racket.

Fordeler og ulemper med rund padelracket

Fordeler og ulemper med dråpeformet padelracket

Fordeler og ulemper med diamantformet padelracket

For å oppsummere synes vi at du bør velge formen på rackethodet etter hvor trygg du føler deg på å slå ballen og de grunnleggende slagene.

Nybegynner – Rund / Dråpeformet
Mellomnivå – Rund / Dråpeformet / Diamantformet
Ekspert – Rund / Dråpeformet / Diamantformet

Vekt

Vekten på racketen påvirker både hastigheten på ballen, men også hvor raskt og jevnt du kan bevege deg på banen. En racket som veier mindre er selvsagt lettere å spille med, mens en tyngre racket er mer robust og hjelper spilleren med å produsere ekstra fart og kraft i skuddene.

 

Lett vekt – Med en lett padelracket blir racketen lettere å manøvrere takket være at det er mindre masse å bevege på, noe som igjen gir økt smidighet og at du får bevege hånden og armen smidigere, noe som kan være ønskelig om du liker raske nettdueller.

Tung vekt – De tunge racketene kan noen ganger føles litt klønete, men fordi racketen er tyngre, genererer den mer fart på ballen. De tunge racketene kan være bedre for utøvere som er på mellomnivå eller eksperter som er ute etter en fartsorientert padel.

Det er liten forskjell i vekt mellom herre-, dame- og juniormodellene. Nedenfor har vi listet opp en omtrentlig veiledende verdi.

  • Racket vekt herre: 350-390 gram
  • Racket vekt dame: 320-375 gram
  • Racket vekt for junior og barn: 280-330 gram
Beste Padelracket

Balanse

Med balansen til racketen mener vi hvor tyngdepunktet til racketen er plassert. Det finnes padelracketer som har høy balanse, som gjør at balansepunktet plasseres mer mot rackethodet, og på samme måte er det padelracketer med lav balanse hvor balansepunktet er plassert mer mot skaftet. Den siste kategorien er padelracketer som har middels balanse, som betyr at tyngdepunktet er plassert midt i racketen.

Hvor balansen eller tyngdepunktet er i racketen har å gjøre med om spilleren ønsker å få tilgang til offensive eller defensive kvaliteter.

En racket med høy balanse vil hjelpe utøveren til en bedre offensiv padel med mer aggressivitet og mer fart. Mens en modell med lav balanse vil bidra til mer kontroll og presisjon, noe som hjelper spillere som ønsker å spille en mer defensiv padel med fokus på ballplassering.

På den annen siden, hvis du ønsker å ha allround-egenskaper eller om du føler deg usikker på hvilken type padel du spiller, vil du kunne få litt av hvert med en racket som har en gjennomsnittlig balanse.

Høy balanse – fartsorientert – offensiv
Middels balanse  – Allround
Lav balanse – Kontroll og presisjon – Defensiv

Materiale på treff flaten

Innenfor padelracketer snakker vi i hovedsak om to ulike typer materiale på treff flaten. Disse materialtypene er glassfiber og karbonfiber.

Glassfiber – Racketer som har glassfiber i treff flaten er generelt de litt rimeligere modellene. Takket være at glassfiber er litt mykere, er racketen også mykere. Dette materialet gjør sweetspot litt større, men spesielt hvis du har en løsere sving vil glassfiberen hjelpe spilleren med å produsere enda mer fart på ballen. Hvis du i tillegg er utsatt for skader, er dette materialet skånsommere for armen og et bedre materiale for å forebygge skader som padlealbue.

Karbonfiber – Karbonfiber racketer er de litt dyrere og mer eksklusive racketene. Dette materialet er noe stivere i følelsen, så du har høyere svinghastighet og du får mer fart i en karbonfiber racket sammenlignet med en glassfiber racket.

Padelrack

padelracketen

Liker du å skru på ballen? Noen padelracketer tilbyr friksjonsflater på treff flaten for å øke skruen på ballen, hvis du liker å overraske motstanderne med smarte skruer, anbefaler vi virkelig disse modellene.

Hvordan er padelracket for menn forskjellig fra padelstativer for kvinner og barn?

Hovedforskjellen er at vekten er lavere i padelstativer som er tilpasset damer og juniorer. Dette fordi disse stativene skal være lettere å svinge men også skånsommere for armen/hånden, noe som igjen forhindrer skader.

Racketer for barn og junior er også mindre i størrelse med smalere rackethoder og grep for å enkelt passe en junior. Hvis barnet ditt prøver å spille med en senior racket, blir racketen fort klønete og vanskelig å spille med. Når vi snakker om juniortilpassede racketer, er retningslinjen at når du er over 12 år, går det fint å skifte og spille med en seniorracket.

Hvordan velger man den beste padelracketen?

Når du velger din padelracket, anbefaler vi å begynne med å tenke på hvor sikker du er på å slå ballen, hvor godt du kjenner de grunnleggende slagene og hvilket nivå av padel du spiller. Det er en viktig faktor når det kommer til valg av racketform basert på hvor stor sweet spot du ønsker. Prioriterer du en stor sweetspot, er de runde racketene best. Hvis du i stedet prioriterer fart og føler deg trygg på å slå ballen, er diamantformede racketer å foretrekke. Føler du deg usikker eller ønsker å kunne spille med både fart og kontroll, er dråpeformede racketer vår anbefaling.

Etterpå tenker vi at du bør bestemme balansen på racketen. Høy balanse bidrar til at racketen produserer mer fart som er ønskelig for offensivt og aggressivt spill. Lav balanse prioriterer manøvrerbarhet, men også kontroll og smidighet. Middels balanse er en mellomverdi dersom du som spiller ønsker å få tilgang til begge egenskapene.

Vi tenker at det fremfor alt er form og balanse som er viktig når det gjelder å velge riktig modell, andre aspekter er etter vår mening litt smak og behag.

Det kommer helt an på nivå, spillestil og hvilke forutsetninger du har. Det handler mer om å finne den beste padelracketen for din egen spillestil. Bare fordi du kjøper den dyreste og fineste padelracketen, betyr det ikke nødvendigvis at du vil prestere bedre, det kan til og med være en ulempe om racketen blir for vanskelig å spille med eller ikke passer din spillestil i hele tatt. Derfor er det viktigere å finne en padelracket som passer ditt eget nivå og spillesstil enn å sjekke prislappen.

Når du skal finne den «riktige» padelracketen, synes vi du bør starte med formen på rackethodet da det har å gjøre med hvor stor «sweet spot» racketen har, noe som kan være påvirke hvor trygg du føler deg når du slår ballen. Det andre vi synes du bør undersøke er balansen som racketen har, da det finnes både topptunge og topplette padelracketer, noe som er viktig om du liker å spille offensivt, defensivt eller en blanding mellom de to.

Prisen varierer selvfølgelig med merke og kvalitet, men billige modeller kan koste noen hundrelapper, mens de dyreste modellene kan koste over 4000kr.

Likte du denne artikkelen?

Gjennomsnittskarakter 4.7 / 5. Antall stemmer: 13