Om Oss

Sportmagasinet prøver på squash

Vi prøver på squash

Vi fikk tips om å prøve squash og ble positivt overrasket! I den her artikkelen skriver vi om vår opplevelse. Vi kommer til å fortelle litt kort om hvordan spillet fungerer, hvordan utstyret ser ut, for og ulemper og til slutt sammenligne squash med padel.

Vi prøver på squash​

Bakgrunn – Spille squash

Jeg og flere venner liker å spille padel , men som mange andre kanskje har opplevd så har det tidvis vært vanskelig å få booket tid til padel, spesielt på kvelder og i helger.

Vi fikk et tips fra en kollega om å prøve squash i stedet. Etter et lite søk på internett fant vi flere  squashanlegg i nærheten av Oslo. Vi bestilte time på samme måte som vi booker padel og vi fant ut at det ikke var noen problemer med å få time allerede samme dag. Vi booket, dro til squashanlegget, leide squashracket og kjøpte baller for å prøve 30 minutter med squash.

Her er en bra lenke om dere vil finne nærmeste squahanlegg :  https://www.squash.no/for-spillere/squashbaner/

Kort om regler i squash – hvordan spiller man squash

Vi anbefaler at du ser på videoen under…

Serve i squash

Vanligvis trekker du lodd for å avgjøre hvem som skal begynne å serve, og for resten av spillet server personen som vant det siste poenget. Reglene for serving er at du må stå med en fot inne i serveboksen din. Deretter slår du ballen over servelinjen på frontveggen og da skal ballen sprette mot motstanderens servemottakerboks. Motstanderen kan serve på volley.

Grunnreglene

Etter at ballen har blitt servet mot frontveggen, slår du bare ballen annenhver gang. Ballen skal alltid sprette på frontveggen, men du kan bruke sideveggene eller bakveggen. Ballen må ikke sprette i bakken før den treffer frontveggen. Etter at ballen har truffet frontveggen kan den sprette maks én gang i bakken, det er lov å ta ballen på volley.

Hvordan får jeg poeng i squash?

  • Motstanderen slår ballen over den øverste røde linjen
  • Motstanderen slår ballen under den nederste linjen
  • Ballen spretter mer enn én gang i bakken
  • Motstanderen bommer på frontveggen

I motsetning til andre racketsporter, telles det som ute om ballen treffer linjen

Poengregning i squash

Squash spilles som best av 5 eller 3. For å vinne må du være først til 11 poeng, og du får poeng av hver ball. Blir Stillingen 10-10 så må du vinne med to baller.

Poengregning i squash

Squashracket

Squashracket minner veldig mye om en tennisracket, men squashracket har en del mindre rackethode og er mye lettere, som vi opplever at gir mye bedre smidighet.

Se på bildet under for en sammenligning av squash og tennisracket.

Squashrekkert vs tennisrekkert

Squashball

Ved første øyekast så kjennes ballen nesten ut som en liten sprettball, og vi fikk vite at det finnes ulike typer squashballer ut ifra hvilket nivå av squash du vil spille. Nedenfor har vi en sammenligning av tennisballen, nybegynner squashballen (blå) og ekspert squashballen (dobbel gul). Som dere ser så er den blå ballen litt større enn den gule.

squashball

Squashballene kategoriseres i farger ut ifra hvor mye fart og hvor mye sprett de har

Blå ball – Den blå ballen er nybegynnerballen i squash, denne ballen er både større og spretter mer, som passer utmerket til de som er ny i sporten.

Røde baller – Vil du ta steget videre fra de blå nybegynnerballene, kan du prøve de røde ballene. Den røde ballen er litt mindre og har en lavere flytid, noe som stiller høyere krav til spillerne.

Gul ball med en prikk – Før å øke vanskelighetsgraden ytterligere fra den røde ballen, har vi den gule ballen med én prikk. Denne ballen spretter enda mindre enn den røde.

Gul ball med to prikker – Den gule ballen med to prikker er den vanskeligste ballen å spille med, og egner seg best til erfarne spillere. Den dobbel gule ballen er den eneste typen av squashball som er godkjent i konkurransesammenheng i følge world squash federation.

squashballene

Ikke glem å varme opp squashballen!

Vi fikk høre at squashballer må være varme for å fungere gunstig. Om du varmer opp ballen så blir luften inni ballen varm og trykket øker, hvilket gjør at ballen får bedre sprett.

Vi prøvde noen slag når ballen var kald og ballen spratt så vidt. Etter vi hadde slått ballen et par ganger mot veggen så kjentes ballen varmere ut og vi fikk med en gang mye bedre sprett som gjorde at vi fikk et mye bedre spill.

Squash-sko og underlag på squashbanen

Underlaget på en squashbane består normalt sett av laminat, som er det samme som du finner i en klassisk gymsal. Bevegelsene i squash minner veldig mye om bevegelsene i badminton, som er raske sideforflytninger. Leter du etter Squash-sko kommer du sannsynligvis finne et par badminton sko også.

Hvordan gikk det for oss?

Vi begynte med 5 minutter oppvarming, slo ballen et par ganger mot veggen, litt for å varme opp ballen, men også for å få en følelse for slagene/svingen og finne sweetspoten i racketen. Vi opplevde at det gikk ganske fort å finne både sweetspot og svingen i squashrackert da den minner veldig mye om både tennis og padel.

Fotarbeidet er en utrolig viktig del i squash. Vi merket ganske fort at det ikke går å ta det rolig. Man må alltid ligge et steg foran og forsøke å holde seg ved midten av banen. Dessuten gikk spillet såpass fort man må prøve å tenke et steg i forveien. «hvor kommer ballen være ved neste slag?» «hvor skal jeg plassere meg på banen?».

Dette var første gangen vi spilte squash, men vi opplevde selv om vi var nybegynnere at de lange duellene var veldig morsomme, spesielt kombinasjonene mellom harde og svake slag.

30 minutter løp av gårde, men vi var begge helt utslitte og vi fikk en skikkelig treningsøkt, vi hadde nok orket 15 minutter til men 1 time eller mer hadde nok vært slitsomt, i hvert fall første gangen.

Fordeler med squash

Ulemper med Squash

Squash Sport

Sammendrag – squash

Vi kan absolutt anbefale deg å prøve squash. Det var flere fordeler over padel, som for eksempel at det var letter å booke tid, krever oftest færre spillere, det ga oss en bedre treningsøkt men også at utstyret er billigere. Ulempen med squash er at vi opplevde at det er noe vanskeligere å komme inn i og at vi tror att du må spille mer enn bare en gang for å få fler av de morsomme lange ballduellene.

Likte du den her artikkelen om squash? For at fler skal våge å ta steget for å prøve denne herlige racketsporten får dere gjerne dele denne artikkelen på hjemmesider eller sosiale medier!

Likte du denne artikkelen?

Gjennomsnittskarakter 4.7 / 5. Antall stemmer: 20